2012-07-11 08:00Pressmeddelande

Camping Öland pantar mera och räddar Östersjön

null

Organisationen Camping Öland, där 21 campingplatser ingår, har inlett ett samarbete med Returpack i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Pantpengarna går oavkortat till WWF:s arbete för att rädda Östersjön.

Samarbetet innebär att Returpack sätter upp uppmärkta pantigloos och sköter tömning och transport av alla insamlade burkar och PET-flaskor. Lagom till midsommarhelgen stod alla pantigloos på plats och fylldes snabbt på med tomma burkar och flaskor.

– Vi vill göra det enkelt för våra campinggäster att ta miljöhänsyn även under semestern. Samtidigt som vi får renare campingplatser gör vi en insats för miljön och skänker pengarna till Rädda Östersjön som naturligtvis ligger oss på Öland varmt om hjärtat, säger Catrin Sörensson, ordförande i Camping Öland.

Konsumtionen ökar på sommaren

Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta. I snitt återvinns nästan nio av tio burkar och PET-flaskor. Trots det är det varje år omkring 200 miljoner burkar och flaskor som inte pantas. Samarbetet med Camping Öland är ett av många samarbeten som Returpack har för att öka återvinningen ytterligare.

– Under sommaren är konsumtionen hög och det kan vara långt till närmaste pantautomat. Genom ett aktivt samarbete med Camping Öland underlättar vi för semesterfirare att bli av med sin pant, samtidigt som pantpengarna bidrar till en mycket betydelsefull verksamhet, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack.

5 pantade burkar = 3 timmar vid datorn

Att panta är en enkel vardagshandling som gör stor skillnad för miljön.

– När man pantar fem burkar sparar man till exempel lika mycket energi som det går åt att ha en dator i gång under tre timmar. Nu hoppas vi att ännu fler Campare ska panta, för Östersjön, avslutar Katarina Lundell.

För mer information kontakta:

Katarina Lundell, Kommunikationschef Returpack

Tel: 0705-64 53 75

katarina.lundell@returpack.se

Returpack ansvarar för pantsystemet av burkar och återvinningsbara plastflaskor i Sverige – ett system i världsklass. Företaget informerar om pantsystemet, administrerar ekonomin och samordnar återtagningen av pantförpackningar. Huvudkontoret, liksom fabriken där burkar och flaskor samlas, ligger i Norrköping. Returpack ägs till 50 procent av Sveriges Bryggerier AB, till 25 procent av Sveriges Dagligvaruhandel och till 25 procent av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt