2019-05-29 11:52Pressmeddelande

Årskurs 4 på Lindgårdsskolan i Fagersta vinner nationell klimattävling

Vinnare_PantresanVT2018
Foto: ReturpackVinnare_PantresanVT2018 Foto: Returpack

I konkurrens med drygt 550 tävlande klasser över hela landet har eleverna i årskurs 4 på Lindgårdsskolan i Fagersta lyckats kamma hem första pris i Pantameras skoltävling Pantresan. Idag tog de lyckliga eleverna emot en prischeck värd 10 000 kronor.

Idag, onsdag 29 maj, var Pantamera på plats på Lindgårdsskolan för att gratulera årskurs 4, vinnarna av Pantameras tävling Pantresan. Motiveringen löd: ”Klassen har på ett lustfyllt och medryckande sätt fått in hållbarhet, återvinning och pant i sin återvinningslåt Sluta fjanta! En riktig hit.”

Pantresan har utmanat Sveriges skolor i över tio år och har engagerat cirka 100 000 elever genom åren.

– Det har varit ett både roligt och givande tema att jobba med som har gett både eleverna och mig ökade kunskaper inom hållbarhet, hur återvinning och pantsystemet fungerar och nyttan med det. Dessutom har det uppmuntrat elevernas kreativitet. Att sedan gå och vinna hela tävlingen är förstås en fjäder i hatten, säger Maria Liljeqvist, klasslärare på Lindgårdsskolan.

– Syftet med tävlingen är att i tidig ålder väcka barns intresse och öka kunskapen om miljöfrågor och återvinning. Pantresan är ett mycket uppskattat utbildningspaket och tävling, bland både lärare och elever. Vi är glada att kunna bidra till ett ökat engagemang i hållbarhetsfrågor, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera/Returpack.

Pantresan är ett kostnadsfritt digitalt undervisningskoncept som bland annat innehåller förslag till lektionsupplägg, lekfulla uppgifter och ett tävlingsmoment. Undervisningsmaterialet utgår från Skolverkets mål för miljö och livsstil som bland annat säger att elever ska förstå hur användning av produkter i hemmet påverkar miljön.


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot omkring 2 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark