Årets upplaga av Strandens dag 17 september engagerade fler än 2000 ungdomar och ledare från idrottsföreningar som tillsammans städade upp mer än 10 ton skräp från Sveriges stränder.
Strandens dag som gick av stapeln 17 september är den svenska upplagan av den internationella Coastal Cleanup Day, där volontärer över hela världen samlas för att städa stränder rena från skräp och bidra till renare hav. I tidningar som The Bangkok Post, Manila Times och Santa Monica Daily Press kommer nu rapporter om hur tusentals människor ställt upp och plockat skräp lokalt. Här i Sverige har 87 föreningar från Skåne till Norrbotten engagerat sig.
- Det är väldigt roligt att vi har fått ut 2000 ungdomar och ledare, det visar ju på ett stort intresse från föreningslivet. Kombinationen av att göra något meningsfullt, skapa sammanhållning och dessutom få in en peng till föreningskassan gör Strandens dag till en mycket uppskattad aktivitet, säger Mårten Heslyk på Städa Sverige, idrottens miljöorganisation.
Bakom Strandens dag står också Pantamera/Returpack, som förutom att stötta idrottsföreningar vill bidra till ökad medvetenhet om nedskräpning.
- Det svenska pantsystemet är i sig en motverkan mot nedskräpning, vilket vi får bekräftat gång på gång. Vi ligger idag på en återvinningsgrad på 88,2 procent och när vi tittar på skräpanalyserna från Strandens dag ser vi också att dryckesförpackningar står för en väldigt liten del av det insamlade materialet i Sverige, säger Lil Berger, projektledare på Pantamera/Returpack.
Bland skräpfynden från Strandens dag finns cyklar, bildäck och faktiskt ett helt badkar. Men den största nedskräpningen handlar om tobaksprodukter. Tillsammans står cigarettfimpar och portionssnus för drygt 37 procent av allt det upplockade skräpet.
Även internationellt är cigarettfimpar en stor del av nedskräpningen på världens stränder. Enligt årets rapport från Ocean Conservancy, organisationen som ligger bakom International Coastal Cleanup Day, kommer cigarettfimpar på andra plats på skräptoppen efter livsmedelsförpackningar. Att det svenska pantsystemet gör skillnad för nedskräpningen blir tydligt i de internationella skräpanalyserna. Där kommer dryckesförpackningar av plast redan på plats nummer tre.
Lil Berger, projektledare Pantamera/Returpack
Mejl: lil.berger@returpack.se
Tel: 0705-083232
Mårten Heslyk, projektledare Kust Städa Sverige
Mejl: marten.heslyk@stadasverige.se
Tel: 0708-192064
Anton Hedlund, projektansvarig Städa Sverige
Mejl: anton.hedlund@stadasverige.se
Tel: 0706-830873
Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,4 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu