2014-12-17 09:32Pressmeddelande

10 år med Pantamera #pantamera

null

För tio år sedan myntades begreppet Pantamera som sedan dess inspirerat oss i Sverige att panta mera. Idag återvinns nästan 9 av 10 burkar och petflaskor vilket gör oss till ett av de bästa pant-länderna i världen.

Katarina Lundell är marknadschef på Returpack som står bakom Pantamera. Till musik har hon fått Pantamera att svänga med hjälp av olika artister genom åren. Senast i raden är det Idol-finalisterna som tolkar den välkända låten.

– Jag är både glad och stolt över att svenska folket har tagit till sig Pantamera och vårt budskap. När jag började på Returpack för nio år sedan hade Pantamera just lanserats. Sedan dess har vi jobbat för att vårda och utveckla varumärket genom återvinning – alltså genom att utgå från musiken och originallåtarna och sedan skapa ny kreativ kommunikation, säger Katarina Lundell.

En mängd kända och okända artister har under Pantameras tio år framfört egna tolkningar av Pantamera-låtar. Bland annat The Ark, Caroline af Ugglas, Familjen, Movits och Pugh, De Vet Du och nu senast Idol-finalisterna. Videon som producerades tillsammans med gruppen De Vet Du är den mest visade Pantamera-videon på Youtube någonsin, med över 2,4 miljoner visningar.

”Fett bra låt ni har gjort – kan man få noterna?”
Musiken är en bärande del i Pantameras kommunikation som uppskattas av många konsumenter.

– Vi har fått massor av frågor under åren om vi kan dela med oss av noterna till ”den där Pantamera-låten”, och lika många förvånade reaktioner när vi frågar vilken av alla låtar de menar, berättar Katarina Lundell.

Pantamera var tidiga att använda sociala medier, och startade en facebook-grupp redan 2008, innan det fanns sidor anpassade för företag. Man har också bjudit in konsumenterna till delaktighet och dialog i olika kanaler.

– Vi har fått enorm respons i våra sociala kanaler. Det laddas upp egna Pantamera-låtar, filmer och personliga bilder från pantsituationer, som vi gärna är med och sprider vidare. Med Pantamera har vi byggt ett starkt och engagerande varumärke som vi tror har bidragit positivt till hela återvinningsbranschen, säger Katarina.

Varumärket Pantamera är byggt kring en uppmaning – som exempelvis Håll Sverige Rent eller Spola kröken – med känslan av att ”vi är duktiga och kan bli ännu bättre”. Till uppmaningen kopplas vardagsnära budskap med Pantameras unika twist.

– Vår strategi har alltid varit att uppmuntra till att panta mera med glimten i ögat, istället för att använda pekpinnar, det kommer vi att fortsätta med. En av våra viktigaste målgrupper är unga människor i storstäder, eftersom de är sämst på att återvinna. Det är en ganska svår målgrupp att nå och kräver att man tänker nytt, säger Katarina.

Vilka låtar har vi använt?

Guantanamera – Pantamera
https://www.youtube.com/watch?v=ErOK9kLdzqU

Macarena – Pantamera
https://www.youtube.com/watch?v=RDRdB26vCXU&index=3

Volare – Pantare
https://www.youtube.com/watch?v=il8E7GBUlI4&index=5

Pata Pata – Panta Panta
https://www.youtube.com/watch?v=u2X-mx7Xa0Q

På vår Youtube-kanal finns ännu mer material:

https://www.youtube.com/user/pantameranu

Pantstatistik

Burken:

  • 1984, när pantsystemet infördes återvanns 63 procent av alla burkar.
  • Från 1984 till 2014 har vi återvunnit drygt 23 miljarder burkar.
  • Siffrorna för 2014 är än så länge preliminära men återvinningen beräknas hamna på 92 procent. De exakta sifforna beräknas vara klara under februari.
  • Genom att återvinna en burk istället för att framställa den från nytt material görs en energibesparing på 0,2 kWh*.

Petflaskan:

  • 1994, när pant på petflaskor infördes, återvanns 51 procent av alla petflaskor.
  • Från 1994 till 2014 har vi återvunnit drygt 5,7 miljarder petflaskor.
  • Siffrorna för 2014 är än så länge preliminära men återvinningen beräknas hamna på 84 procent. De exakta siffrorna beräknas vara klara under februari.
  • Genom att återvinna en petflaska istället för att framställa den från nytt material görs en energibesparing på 0,13 kWh* (för en liten petflaska) och 0,24 kWh** (för en stor petflaska).

* Rapport Miljöstatistik 2012 genomförd av Skill

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar vi varje år emot över 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu/


Om Returpack - Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu


Kontaktpersoner

Katarina Lundell
Marknad- och kommunikationschef
Katarina Lundell
Sara Barthelson Riismark
Kommunikationsansvarig
Sara Barthelson Riismark
Carita Classon
Produktchef
Carita Classon
Lovisa Lannerstedt
Projektledare Kommunikation
Lovisa Lannerstedt